Malpractice… οι περιπέτειες μιας έννοιας

Αν δεν γνωρίζεις κάτι, είναι καλύτερο να σιωπήσεις παρά να ξεστομίσεις ανοησίες…

Για την αξία του έργου της Κ. Μάτσα μπορούν να μιλήσουν όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν ή απλώς άκουσαν να μιλούν για αυτήν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κ. Μάτσα έχει εμπλακεί σε μια απίστευτη ιστορία, καθώς της προσάπτεται ότι «προστάτεψε» ασθενείς της οι οποίοι φέρονται ως ενεχόμενοι σε ποινικώς κολάσιμες πράξεις. Με τη σημερινή απόφαση του ΔΣ του ΨΝΑ ναι μεν αυτή απαλλάσσεται από ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες, πλην όμως το δεύτερο μέρος της απόφασης υποστηρίζει την προτροπή του πορίσματος της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί «για διερεύνηση της κατηγορίας περί κακής άσκησης Ιατρικής (malpractice)»!

Αφήνοντας κατά μέρος την ουσία της υπόθεσης, επισημαίνω ότι η χρήση αγγλικού όρου σε απόφαση οργάνου της ελληνικής δημόσιας διοίκησης προκαλεί εντύπωση και απορίες. Είχαν οι συντάκτες του πορίσματος και τα μέλη του ΔΣ του ψυχιατρικού νοσοκομείου κάποια στοιχειώδη γνώση της έννοιας του όρου malpractice; Εκ των πραγμάτων, το συμπέρασμα που συνάγεται αβίαστα είναι πως ΟΧΙ. Στην Κ. Μάτσα προσάπτεται από κάποιους παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και παράλειψη καθήκοντος συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές. Είναι δυνατόν αυτά να αποτελούν malpractice; Φυσικά και ΟΧΙ.

Μιλάμε για μια έννοια που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των δικαϊκών συστημάτων του common law η οποία αφορά την ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (συνήθως ιατρικού ή νομικού) και η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση της Κατερίνας Μάτσα. «Medical malpractice is professional negligence by act or omission by a health care provider in which the treatment provided falls below the accepted standard of practice in the medical community and causes injury or death to the patient, with most cases involving medical error«. Αστική ευθύνη λοιπόν, λόγω αμέλειας κατά την άσκηση του επαγγέλματος η οποία στοιχειοθετείται οσάκις η παρεχόμενη υπηρεσία υστερεί του κοινώς αποδεκτού μέτρου επιμελούς άσκησης και προκαλεί σωματική βλάβη ή τον θάνατο του ασθενούς. Ενεργητική νομιμοποίηση για την άσκηση αγωγής έχουν ο ζημιωθείς ασθενής ή, σε περίπτωση θανάτου του, οι διάδοχοί του. Συμβαίνει κάτι από όλα αυτά στην περίπτωσή μας;

Φαίνεται πως κάποιοι ξέρουν πέντε κουτσοαγγλικά, κάτι άκουσαν, κάτι νόμισαν πως κατάλαβαν και είπαν να πετάξουν μια λέξη που θα έκανε εντύπωση. Τα φτωχά αγγλικά τους και οι ανύπαρκτες νομικές γνώσεις τούς οδήγησαν σε μια μνημειώδη κοτσάνα που μέχρι στιγμής έχει περάσει απαρατήρητη.

Σ’ αυτή τη χώρα τα έχουμε ξεφτιλίσει όλα. Έ, δεν τρέχει τίποτε αν ξεσκίσουμε και μερικές έννοιες του common law…

[Δημοσιεύθηκε στο Facebook, στις 22 Ιανουαρίου 2ο13]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s