Βασιλικότεροι του βασιλέως…

Διαβάζω τόσα και τόσα στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο σχετικά με τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων στη Γαλλία, ιδίως μετά την πρόσφατη απόφαση του Conseil constitutionnel, που αρχίζω να πιστεύω ότι αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα της νεοελληνικής επικαιρότητας. Ας μου επιτραπεί κι εμένα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις, ως συνήθως… πικρόχολες.

– Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα που πόρρω απέχει του περιβόητου ενός εκατομμυρίου ευρώ αναγορεύονται σε τιμητές της κυβέρνησης Ολλάντ-Αιρώ και δη του συγκεκριμένου μέτρου της (και ως εκ τούτου σε υπερασπιστές των μεγάλων εισοδημάτων).

– Κι εγώ διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον το συγκεκριμένο μέτρο της φορολόγησης με «συντελεστή 75 % » (θα εξηγήσω πιο κάτω τα εισαγωγικά) είναι πρόσφορο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων με τη διάταξη σκοπών (της δικαιότερης ανακατανομής του πλούτου κ.λπ.). Άλλωστε πρόκειται για μέτρο «χαμηλής αποδοτικότητας» (συμβολικό κατ’ ουσίαν), μια και αφορά περίπου 1500 φορολογούμενους (στους οποίους θα κόστιζε κατά μέσο όρο 140.000 ευρώ ανά φορολογούμενο).

Εν πάση περιπτώσει αυτά αφορούν την ουσία… και επί της ουσίας είναι λογικό και θεμιτό, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, να διατυπώνονται αντικρουόμενες μεταξύ τους απόψεις. Το ζητούμενο είναι η σύνθεση, ο συγκερασμός, ο έντιμος συμβιβασμός μεταξύ αντίθετων απόψεων και συμφερόντων. Αυτό που με ενοχλεί είναι η ανακρίβεια, η άγνοια και η έλλειψη λογικής στην επεξεργασία των στοιχείων της επικαιρότητας. Πάμε λοιπόν στην γκρίνια!

Πόσοι Έλληνες σχολιαστές της γαλλικής επικαιρότητας έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την επίμαχη διάταξη; Πόσοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για φορολογικό συντελεστή 75 %, αλλά για έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ύψους 18 % που αφορά τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ (και η οποία μαζί με τον κανονικό φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά 4 % που επιβάλλεται στα μεγάλα εισοδήματα θα κατέληγε στην περιβόητη φορολόγηση ύψους 75 %); Πόσοι γνωρίζουν ότι ΔΕΝ φορολογείται ολόκληρο το εισόδημα «με συντελεστή 75 % », αλλά μόνον το ατομικό εισόδημα που ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ το εκατομμύριο;

Πόσοι έκαναν τον κόπο να διαβάσουν την ίδια την απόφαση του γαλλικού Conseil constitutionnel (αριθ. 2012-662) και να κατανοήσουν το σκεπτικό της; Αλλά ξέχασα, η γαλλική γλώσσα δεν είναι της μόδας εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας, οπότε αρκεί η ενημέρωση από τα γνωστά κι έγκριτα ελληνικά ΜΜΕ του κοπυπαστώματος και της πρόχειρης μετάφρασης ξενόγλωσσων δημοσιευμάτων (άντε και λίγος χολερικός Economist για τους πιο ψαγμένους). Πόσοι λοιπόν διάβασαν ότι το γαλλικό συνταγματικό συμβούλιο ΔΕΝ αποφάνθηκε επί της ουσίας του μέτρου (δηλ. για το αν αποτελεί τελικά δήμευση περιουσίας, όπως διατείνονταν οι προσφεύγοντες βουλευτές και γερουσιαστές της συντηρητικής παράταξης), αλλά έκρινε ότι η διάταξη αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας όσον αφορά την κατανομή των φορολογικών βαρών; Συγκεκριμένα ενώ ο φόρος εισοδήματος (και η έκτακτη εισφορά ύψους 4 % επί των υψηλών εισοδήματων) καταλογίζονται ανά νοικοκυριό, η έκτακτη εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 18 % θα καταλογιζόταν ανά φυσικό πρόσωπο. Έτσι, για παράδειγμα, μια οικογένεια, της οποίας δύο μέλη πραγματοποίησαν έκαστο εισοδήματα ύψους 999 χιλ. ευρώ, δεν υπόκεινται στο νέο μέτρο, ενώ θα την πάθαινε νοικοκυριό του οποίου ένα μέλος πραγματοποίησε εισόδημα 1.000.001 ευρώ (και τα υπόλοιπα μέλη είχαν μηδενικό εισόδημα). Επομένως, μέχρι νεωτέρας, συνάγεται ότι η κυβέρνηση Ολλάντ-Αιρώ την πάτησε λόγω ασύγγνωστης προχειρότητας και αδεξιότητας και ότι με μια «μικρή νομοτεχνική βελτίωση» (που λένε και στην πατρίδα μας) το επίμαχο μέτρο θα καταστεί σύμφωνο με το Γαλλικό Σύνταγμα.

Και για την απαραίτητη τεκμηρίωση: η απόφαση 2012-662  και το σχετικό ανακοινωθέν τύπου του Conseil constitutionnel.

Όχι, για τον Ντεπαρντιέ δεν θα πω τίποτε (εκτός του ότι διαισθάνομαι ότι αυτή στιγμή είναι δημοφιλέστερος στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γαλλία). 😉

[Δημοσιεύθηκε στο Facebook, στις 4 Ιανουαρίου 2013. Αναδημοσιεύθηκε, εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία, από τον αγαπητό φίλο Νίκο Σαραντάκο στο ιστολόγιό του, στις 9 Ιανουαρίου 2013]
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s